Goril (Gorilla gorilla)

Goril yavruları yaklaşık 3 yaşındayken, batı ova gorillerinde daha geç olabilecek bir yaşta sütten kesilirler. Grup büyüklükleri 7-16 birey sayısı arasında değişir ama genellikle 8-11 arasındaki sayılardadır. Bu ortalama dominant yetişkin bir erkek, üç ya da dört dişi ve onların dört ya da beş yavrusundan oluşur. Bu biçimde bir gruplanma batı gorillerinin %90’ında, dağ gorillerinin %60’ında görülür. Dişiler ayrıca gruplar arasında geçiş yapar. Bu transfer hayat süreleri boyunca bazen birden fazla olabilir. Eğer dişinin bir yavrusu varsa, yeni gruptaki alfa erkeği tarafından bu yavrunun öldürülme gibi ciddi bir riski de vardır. Gruptaki alfa erkeğinin ölümü durumunda grubun başına bir yetişkin erkek goril geçebilir ya da grup dağılır ve dişiler başka gruplara geçer.

Dağ Gorilleri (Gorilla gorilla beringei):

Doğal Yaşam Alanları: Demokratik Kongo Cumhurieti, Ruanda ve Uganda.
Birey Sayısı: 900’den az.

Tür Özellikleri
Vücut Ortlamaları: Erkekler 159 kg, dişiler 97.7 kg
Diyet: %85.8 yapraklar, filizler; %6.9 ağaç, %3.3 bitki kökleri, %0.1 hayvan avı (yaban arısı, karıncalar, salyangoz). Gorillerin diyetinde 142 bitki türü vardır. Bunların içinde bambu, kereviz gibi bitkiler varken meyve türü olarak da üç tür bulunmaktadır.
Yavru: 36-48 ay.
Sütten kesilme: 36 ay.
Gençlik: 48-84 ay.
Genç yetişkin: 108-192 ay.
Ortalama yaşam: 40-50 yıl.

Genelde gruplarda bir alfa erkeği bulunur. %60,7 oranla tek bir erkek ve çok dişi şeklinde gruplar vardır. Gözlemlerin %35’ten daha azındaki her bir grupta 2’den daha fazla gümüş sırtlı erkek vardır. Erkekler gruptan 11 yaşına geldiğinde ayrılır. Yalnız başına ya da diğer erkeklerle beraber yolculuk ederler. Dişiler de göç ise %60’ı oranındadır.
Diurnal ve terestrial bir yaşam biçimi olan goriller; yetişkinlik dönemlerinde, gençlerden daha iyi tırmanıcıdırlar. Günlerinin %25’ini yemekle ve gün ortasında dinlenmeyle geçirirler.
Ayrıca belgelenmiş yavru kanibalizmi de gözlemlenmiştir.

Batı Ova Gorilleri (Gorilla gorilla gorilla)

Doğal Yaşam Alanları: Angola, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ekvatoral Gine, Gabon, Kongo Cumhuriyeti.
Birey Sayısı: Yaklaşık olarak 100,000 civarında olduğu düşünülüyor.

Tür Özellikleri:
Vücut Ortalamaları: Dişiler: 150cm, 71.5 kg / Erkekler 170 cm, 165.5 kg
Diyet: %67 meyve; %17 tohum, kök, yaprak; %3 hayvan avlama (termit, tırtıl ve diğer böcek larvaları )
Sütten kesilme: 52. ay.
Cinsel yetişkinlik: Erkeklerde 120 ay, dişilerde 78 ay.
Ortalama yaşam: 50 yıl.

Bir erkek ve çoklu dişi gruplardan oluşur. Büyük gruplarda iki gümüş sırtlı erkek ve yavrularıyla beraber dişiler olabilir. Erkekler de dişiler de göç ederler. Grup büyüklükleri 3-21 arasında değişir.

Cross Nehri Gorilleri (Gorilla gorilla diehli):

Birey sayısı 250-300 arasındadır.

Doğu Ova Gorilleri (Gorilla gorilla graueri)

Doğal yaşam alanları: Demokratik Kongo Cumhuriyeti.
Birey Sayısı: Tam olarak bilinmiyor ama yaklaşık olarak 17,000 civarında olduğu düşünülüyor.

Tür Özellikleri:
Vücut Ortalamaları: Dişiler: 80 kg Erkekler: 175 kg.
Diyet: Meyve, yapraklar, ağaç kabukları, çiçek soğanları, 6 tür karınca. Zengin proteinlerin çoğunu 104 farklı bitki türünden alırlar.
Diurnal, arboreal ve terestrial yaşam biçimine sahipler. Yaşam yerleri dağ gorillerinden daha geniş bir alandadır.

 

Kaynaklar:
• Rowe, N. (1996). Pictorial guide to the living primates
• http://www.worldwildlife.org

Please follow and like us:
error

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*